15 Mayıs 2016

Yapı*

Satrançta tüm konumları irdelememize yarayan hususlar vardır. Bunları önem sırasına göre sayarsak:

Şah Güvenliği: Matın telafi edilmesi mümkün olmadığına göre, ilk sırada Şah Güvenliği gelmekte. Tarafların amacı rakip Şahın güvenliğini bozmak kadar, kendi Şahlarını güven altında tutmak olmalıdır.

Taşların aktivitesi: Taşları aktivitesi kimin iyi konumda olduğunu gösteren kriterlerden biri. Birçok kez sadece bir taşın bile oyun dışı oluşu neticeyi etkileyebilir. Açılışta, Gelişim bu konunun aldığı isim. Taraflar gelişimlerini sürdürürken, rakiplerinin gelişimlerini engellemeye çalışmalıdırlar. Taşların en aktif olduğu nokta Merkez olduğundan, Gelişimin yönü Merkezdir.

Materyal dengesi: Materyal, oyunun neticesini belirleyecek en önemli etkenlerden biri. Lakin materyal her şeyin üzerinde olmuş olsaydı, örneğin gambitler devre dışı kalırlardı. Yine de sadece bir piyon fazla olmanın bile oyunun gidişatını etkileyeceği açıktır.

Er yapısı: Steinitz mükemmel er yapılarını salık verirken, Tarrasch dinamizmi öne çıkartıyordu. Erler geri gelmediklerinden ötürü, sadece bir piyonun sürülmüş olması bile planları ve konumun değerini değiştirebilir.

Suat Atalık,, Cumhuriyet, Mayıs 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder